’t Sloeberke is open van maandag tot en met vrijdag van 7u15 tot 18u15.
De lijst van de sluitingsdagen en de vakantieperiode wordt jaarlijks, ten laatste op 1 januari, aan de ouder(s) bekend gemaakt en ligt tevens ter beschikking in de inkomhal of bij de verantwoordelijke.
De sluitingsdagen zijn:
Wegens ziekte of overmacht kunnen bijkomende sluitingsdagen voorkomen! |
De kinderen verblijven (meestal) in vaste leefgroepen.
Er zijn twee vaste begeleidsters per leefgroep. Enkel bij de grote peuters is er één vaste begeleidster (maximum 8 kindjes).
Het sloeberteam stelt de groepen samen. Het team houdt hierbij rekening met de ontwikkeling van de kinderen, de pedagogische visie, het reserveringsschema en de beschikbare plaats.
Alle leefgroepen hebben hun eigen leefgewoonten. Voor meer informatie over de dagindeling, de slaap-en eetgewoonten en de spelactiviteiten kunnen ouders terecht bij de verantwoordelijke en de kinderbegeleidsters.
De kinderen gaan pas over naar de volgende leefgroep wanneer er daar een plaats vrijkomt (naar school, verhuis…). In overleg tussen de verantwoordelijke en de kinderbegeleidsters wordt er beslist welk kind het eerste doorschuift. Vaak is dit het oudste kind, vaak ook het kind dat het verst staat op motorische ontwikkeling.
Kinderen ontbijten thuis in familiekring. Dit wil ook zeggen dat baby’s hun eerste flesvoeding
thuis krijgen. Voor kinderen die voor 8u toekomen wordt er een tussendoortje voorzien.
Dit tussendoortje kan een boterham of een koekje zijn en als drank water. Afhankelijk van het tijdstip
en de duur van de aanwezigheid van het kind in de opvang; verstrekt het kinderdagverblijf de gepaste maaltijd en tussendoortjes.
Flesvoeding voor baby’s en/of speciale dieetproducten worden meegebracht door de ouder(s). Zij brengen een etiket aan op deze producten met de naam van het kind en de datum van bereiding. De ouder(s) zorgen ook voor de flesjes en de drinkbeker bij de baby’s.
Het is verplicht om altijd goed zichtbaar de naam van het kind te noteren.
De flesjes worden door de ouder(s) gevuld met de aangepaste hoeveelheid water, (geschikt voor babyvoeding) en de poedermelk apart per flesje in een unidosis, geschikt voor poedermelk. De ouder(s) zijn verantwoordelijk voor de hygiëne ervan.
De ouder(s) zorgen steeds voor een gesloten verpakking (eventueel een gesloten verpakking rond een gesloten verpakking). Zij zorgen ook voor de informatie over het product en de bereidingswijze. Bij dieetproducten zorgen zij voor de nodige medische achtergrondinformatie en bezorgen eventueel (liefst) een attest van de dokter. Dit geldt niet voor de melkpoeder. Die kan worden meegenomen in de daarvoor bestemde doosjes met naam en etiket.
Al deze verplichtingen gelden ook voor andere voedingswaren, die uitzonderlijk van thuis worden meegebracht (omwille van gezondheidsredenen, religieuze overtuiging of feestjes).
Geeft u uw kind borstvoeding, dan kan u overdag uw kindje komen voeden (borstvoedingshoekje voorzien in het bureau). U kan ook afgekolfde moedermelk meebrengen. Voorzie deze moedermelk steeds van afnamedatum en naam en geef ze af aan de begeleidster zodat ze correct wordt bewaard. U kan zowel ingevroren als verse moedermelk afgeven. Het flesje wordt in de flesverwarmer opgewarmd juist voor toediening. Het is wel noodzakelijk dat uw kind bij de start van de opvang uit een flesje kan drinken. Begin hier dus tijdig mee want dit kan moeizaam verlopen.
In overleg met de ouder(s) wordt er met vaste voeding gestart. Afhankelijk van de leeftijd kan dit zowel fruitpap als groentepap zijn. De eerste vaste startvoedingen zijn papjes zonder vlees of vis.
Na overleg met de ouders wordt overgeschakeld naar gemixte voeding (vlees/vis). Als laatste stap is er de overgang naar stukjes voeding. Ook deze overgang gebeurt in overleg met de ouder(s).
De warme maaltijden worden geleverd door de centrale keuken van AGAPE. Ze worden geleverd in koude lijn en in de keuken van het kinderdagverblijf opgewarmd. Ook fruitpap kan geleverd worden door AGAPE. Voor meer info kan je terecht op www.agapebrussel.be.
Het menu hangt dagelijks uit in de inkomhal.
Bij de inschrijving wordt er in overleg met de ouder(s) bepaald welke voeding uw kind kan en mag krijgen. Het is belangrijk om op dat moment aan de verantwoordelijke te vermelden indien er een allergie of een intolerantie is voor bepaalde voedingsmiddelen. Enkel op doktersvoorschrift (certificaat) kan er een bepaald dieet besteld worden.
Indien uw kind nadien nog een allergie of intolerantie ontwikkelt, dient u de verantwoordelijke hiervan zo snel mogelijk op de hoogte stellen en haar een doktersvoorschrift te overhandigen.
Een halal of vegetarisch dieet is mogelijk. Voor het vegetarisch dieet zal de meerprijs op de factuur worden aangerekend.
Bij kleine baby’s die pas starten (meestal rond 4 maanden) kan het zijn dat we tijdelijk potjesvoeding (Olvarit) geven en nadien geleidelijk overschakelen naar agape-voeding, afhankelijk hoe het eetmoment verloopt.
Er wordt niet toegelaten dat ouders zelf de maaltijden meebrengen naar het kinderdagverblijf omwille van organisatorische en hygiënische redenen.
Er is een ruimte voorzien waar u borstvoeding kan toedienen.
Voor de opvang start is het belangrijk om te komen ‘wennen’. Ongeacht de leeftijd is het zowel voor uw kind als voor uzelf als ouders(s) een stressvolle overgang. Wenmomenten zijn dan ook erg belangrijk. Wij stellen voor dat mama of papa de eerste dag een half uurtje blijft samen met het kind. Hier kan een uitwisseling van informatieplaatsvinden tussen de kinderbegeleidsters en de ouder. De tweede dag stellen wij voor om het kind een uur te laten blijven zonder mama of papa. De derde dag van 9 tot 12u. Dan kan men systematisch de dagen verlengen,afhankelijk van hoe het kind zich aanpast. Opgelet: soms is het nodig even door te bijten en het kind op regelmatigebasis meer te laten komen opdat het zich kan aanpassen aan de nieuwe omgeving en mensen. Dit kan in overleg met de kinderbegeleidsters beslist worden. Voor de wenmomenten wordt er geen vergoeding gevraagd. Indien u na de wenmomenten langer halve dagen wenst te komen, zal u halve respijtdagen (zie verder) moeten inleveren. Dit bepaalt u zelf.
Het kinderdagverblijf begint pas met zindelijkheidstraining zodra het kind er klaar voor is en in overleg met de ouder(s). De kinderbegeleidster bespreekt de aanpak en de vorderingen van het kind met de ouder(s).
Ouders krijgen maandelijks per e-mail een factuur. Om een papierenversie te ontvangen kan u de verantwoordelijke aanspreken.
We verwachten dat de factuur op tijd en volledig wordt betaald. Dat betekent binnen de 14 dagen na afgifte. We verwachten dat de factuur betaald wordt via een overschrijving op het rekeningnummer BE57 4254 1269 0135 met de correcte gestructureerde mededeling. Met het betalen van de factuur gaat u akkoord met de aanwezigheidsregistratie van de betreffende maand. Indien er een fout/vergissing is, meldt u dit via mail aan tsloeberke@skynet.be binnen de 14 dagen na afgifte. Nadien kunnen er geen wijzigingen meer worden aangebracht in de factuur.
Als u het moeilijk heeft om de factuur te betalen, kan u contact opnemen met de verantwoordelijke. We gaan discreet om met elke vraag. We zoeken samen naar een oplossing en maken afspraken over een aangepaste manier van betalen.
Ouders zijn, ongeacht hun burgerlijke staat, hoofdelijk gehouden tot het betalen van de factuur. Dat betekent dat we beide ouders kunnen aanspreken om de volledige factuur te betalen. We kunnen dus niet ingaan op een vraag om de factuur te splitsen. Als ouders het niet eens zijn over het betalen van de factuur, bezorgen we jullie beiden een identieke factuur. Zolang die factuur niet volledig betaald is, blijven beide ouders elk het volledige restbedrag verschuldigd, ongeacht de afspraken die ze met elkaar gemaakt hebben.
Indien we vaststellen dat de factuur geheel of gedeeltelijk onbetaald blijft zonder dat er financiële problemen zijn of omdat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, zal het kinderdagverblijf verdere stappen ondernemen:
Indien al de facturen betaald zijn, krijgt u jaarlijks een fiscaal attest. Bijkomende kosten en sanctionerende vergoedingen komen hiervoor niet in aanmerking.
Het kinderdagverblijf maakt gebruik van een informatieboekje. Hierin kunnen de ouder(s) alle informatie noteren over zaken die zich voor het moment van de opvang hebben voorgedaan (vb. gevallen, verkouden, slecht geslapen, last van tanden, koorts, suppo gekregen om … uur, kind wordt afgehaald door, …). Wanneer er niets te noteren valt, moet er niets in het boekje geschreven staan (maar mag wel !). Dit boekje is enkel een aanvulling op de mondelinge uitleg en vervangt deze niet. De kinderbegeleidsters noteren iets in het informatieboekje indien er iets speciaals te melden valt. Zij geven ook de mondelinge uitleg aan de persoon die het kind komt afhalen. Het boekje kan indien gewenst, als heen-en weerboekje gebruikt worden. Er is wel voldoende medewerking nodig van de ouder(s).
De ouder(s) brengen het kind gewassen en gekleed naar de opvang. Zij zorgen voor reservekleding, ook om buiten te spelen. Elk kind heeft een eigen kastje om persoonlijke spulletjes op te bergen.
In de persoonlijke kledij van het kind moet de naam genoteerd worden.
Bij verlies of verwisseling van kleding zonder naam, wijzen wij elke verantwoordelijkheid af. Juweeltjes zoalsarmbandjes, kettingen, oorringen, etc. zijn niet toegelaten omwille van de veiligheid.
Bij het binnenkomen in het kinderdagverblijf doet u jas en muts uit voor u uw kind overhandigt aan de kinderbegeleidster. Schrijf de naam van uw kind in de jas. Zo weten wij welke jas van wie is wanneer we buiten gaan spelen.
In de loop van de dag krijgen de kinderen de nodige verzorging. Slabbetjes, handdoeken en bedlinnen worden door het kinderdagverblijf voorzien.
Ook basisverzorgingsproducten (lotion, preventieve huidzalf, zonnecrème,...) voor de kinderen worden door ons voorzien. Indien er allergene producten nodig zijn, brengt u die zelf mee. Hiervoor is een doktersvoorschrift nodig.
Een overzicht van mee te brengen spulletjes voorzien van naam:
De luiers worden voorzien door het kinderdagverblijf en zijn niet in de dagprijs inbegrepen. Voor een hele dag wordt 1,7 euro verzorgingsforfait aangerekend en voor een halve dag 1 euro. Dat verzorgingsforfait omvat naast de luiers ook de verzorgingsproducten, de afvalverwerking en het linnen. Het wordt per aanwezige dag op het einde van de maand in rekening gebracht op de factuur. Bijzondere verzorgingsproducten brengen de ouder(s) zelf mee. Bijbaby’s en kruipers vragen we aan de ouder(s) te zorgen voor aantal flacons fysiologisch serum om de neus te spoelen indien nodig.
Kleine kinderen spelen vooral op de grond. Ook wordt er geregeld geknutseld in ’t Sloeberke. Het is dan ook heel normaal dat kledij vuil wordt. Wij vinden het belangrijk dat kinderen vrij zijn om te spelen en op ontdekking te gaan en niet belemmerd worden door hun kledij.
De dagprijs is afhankelijk van het netto belastbaar inkomen van het gezin. Voor meer informatie hierover verwijzen we naar de brochure voor ouders op de site van Kind en Gezin waarin het systeem inkomenstarief staat uitgelegd.
Een volledige dag omvat een aanwezigheid van minstens 5 uur en maximaal 11 uur en bedraagt 100% van de dagprijs. Een halve dag omvat een aanwezigheid van minder dan 5 uur en bedraagt 60% van de dagprijs (het dagbedrag kan nooit minder zijn dan het minimumtarief, in dit geval is het bedrag voor een halve of volledige dag hetzelfde).
Eén maand voor de start van de opvang dient een attest inkomenstarief te worden aangevraagd via mijn.kindengezin.be op de site van Kind en Gezin. Hier dient u zich te registreren (met E-id, token of de app itsme) waardoor er een rechtstreekse koppeling is naar uw inkomensgegevens. Daarna kan u verder gaan naar de prijsberekening en de aanvraag van het attest inkomenstarief. Dit attest bezorgt u ten laatste de eerste wendag aan de verantwoordelijke. Dit attest is wettelijk verplicht voor de vergunde kinderopvangvoorzieningen. Zonder attest kan de opvang niet starten. Wanneer u hiervoor hulp nodig heeft, kan u de verantwoordelijke hierover aanspreken.
Vanaf 2 kinderen (tot en met 12 jaar) ten laste heeft u recht op een korting (3,76 euro per kind). Kind ten laste: u bent financieel verantwoordelijke voor het kind, ook bij co-ouderschap als het kind op een ander adres gedomicilieerd is. Neemt het aantal kinderen ten laste toe in de opvangperiode dan dient u een nieuwe herberekening van uw inkomenstarief aan te vragen en dus ook een nieuw attest inkomenstarief.
In sommige situaties is het mogelijk een individueel verminderd tarief aan te vragen (zie hiervoor de brochure inkomenstarief van Kind en Gezin of neem contact op met de verantwoordelijke).
Indien er een wijziging is waardoor er een nieuwe aanvraag van het inkomenstarief nodig is, is de opvolging hiervan de verantwoordelijkheid van de ouder(s) zelf. Het nieuwe attest inkomenstarief bezorgt u onmiddellijk aan de verantwoordelijke. Het nieuwe tarief geldt vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de herberekening is aangevraagd.
Jaarlijks wordt het attest inkomenstarief geïndexeerd op 1 januari. U ontvangt van Kind en Gezin dan een nieuw attest. Dit bezorgt u voor eind januari aan de verantwoordelijke.
Het geven van medicatie aan kleine kinderen is niet zonder risico’s (correcte dosis, toedieningswijze,
bewaring, …).
De voorgeschreven medicatie dient zoveel mogelijk thuis toegediend te worden.
Dient er toch medicatie gegeven te worden in de opvang, dan hebben wij een doktersattest nodig waarop duidelijk het volgende vermeld staat:
Voor hoestremmers en voor homeopathische middelen dient u ook een doktersvoorschrift mee te geven.
Aerosol wordt niet toegediend in het kinderdagverblijf.
We noteren wanneer de medicatie werd toegediend en zorgen voor de juiste bewaring.
Zonder doktersvoorschrift wordt medicatie niet toegediend in het kinderdagverblijf (enkel koortsmedicatie bij schriftelijk akkoord). |
De ouder(s) mogen langskomen om medicatie toe te dienen.
Voor koortsmedicatie kunnen de ouders, indien gewenst, het formulier ondertekenen om vanaf een temperatuur van 38,5°C een koortswerend middel te laten toedienen. Ouder(s) worden steeds verwittigd wanneer hun kind koorts heeft, met de vraag om hun kind te komen ophalen.